Reseptien takana

IMG_0579.png
 
 

Olen Anette, 24-v, ja pidän Helsingin ytimessä varjoisaa pesäkoloani johon ystäväni vaeltavat aika ajoin mausteisen tuoksun ja kattilan kolinan perässä. Savu tulee joko uunin ritilän väliin pudonneesta käryävästä riisipiirakasta, tai sitten olen onnistunut loihtimaan vihdoin täydellisen koostumuksen kermakastikkeen pähkinöistä jonka reseptin kirjoitan hätäisesti muistiin. Käryävät riisipiirakat eivät ole vitsi, vaan ne kuuluvat keskeisesti aikaan 6 vuotta sitten jolloin ainoa ruoka jonka osasin tehdä oli keittää puuro yli tai tilata pizza. Sittemmin olen löytänyt itseni keittiöstä hoitamasta omaa hyvinvointiani, ilahduttamasta muita viemisillä ja ennenkaikkea nauttimasta hyvän arkiruoan loihtimisesta. Kiinnostuin vegaaniruoasta ympäristöön ja eettisyyteen liittyvistä syistä, mutta se avasi myös suhteeni ruokaan aivan uudelle tasolle. Tajusin, että on niin paljon upeita vihanneksia, kasviksia, hedelmiä, papuja, linssejä, pähkinöitä, siemeniä, yrttejä ja muita luonnon antimia joita emme hyödynnä tarpeeksi ja aloin vimmatusti tutkia niitä enemmän. Blogini nimi on Illegal Plants koska joskus tuntuu, että itseasiassa aika kummallisetkin asiat ovat yleisesti hyväksyttyjä ja normaaleja, kun taas liian vähän arvostusta saavat yksinkertaiset asiat kuten äitimaan antimet.

Tämä blogi on tietopankkini kasvipohjaisille resepteille ja vegaanikeittiön nikseille. Käyn matkaa kohti monipuolisempaa ja sesonkirikkaampaa ruokaa jossa käytetään aineksia kestävästi. Olen samalla älyttömän kiinnostunut eri kulttuurien valmistustavoista ja perinnemausteista, kuin Suomen luonnon villiyrteistä ja lähijuureksista.

Ravitsemustieteessä ei ole montaa absoluuttista totuutta, eikä kaikkien tarvitse syödä samalla tavalla. Itselleni ja monelle muulle kasvipohjainen ravinto on kuitenkin tarjonnut useita terveyshyötyjä. Olen onnistunut parantamaan muun muassa epäpuhdasta ihoani ja suolistoni bakteerikantaa, minkä on todettu olevan yhteydessä useiden taudinaiheuttajien eliminointiin kuin mielenmaisemaankin. Kasvipohjaisen ruoan on myös tutkittu pidentävän terveitä elinvuosia. Kasvisruoka on tuonut minut lähemmäs itseäni, kehoani ja mieltäni, sekä luontoa ja maailmaa.

Kaikki blogini reseptit ovat vegaanisia ja useat gluteenittomia. Leivonnassa pyrin käyttämään vähemmän valkoista sokeria ja vehnää ja suosimaan niiden sijaan ravinnerikkaampia ainesosia. Ruoanlaitossani korostuu luonnollisuus, ravinnerikkaus, aidot maut ja yksinkertaisuus. Reseptien ainesosalistat voivat vaikuttaa pitkiltä varsinkin mausteiden osilta, mutta kasvisruoka pääsee parhaiten mielestäni oikeuksiinsa kun se saa alusta asti itsetehdyt kastikkeet ja marinadit seurakseen. Joskus käytän myös oikoteitä, ja nekin laitan tänne - tämä on minun aito herkullinen matkani.