Inkivääri-porkkanaskonssit, paprikalevite ja syksybrunssi (V)

Inkivääri-porkkanaskonssit, paprikalevite ja syksybrunssi (V)

Turvaisan lämpimät ja mausteiset skonssit olivat terveellinen kokeiluni viikonlopun syksyiselle brunssille.

Lokakuun ulkoilma tuntuu hyytävän raikkaalta kasvoilla ja on ihana sulkeutua sisään ystävien kanssa - lämpöisen brunssin ääreen tietenkin. Meillä oli brunssilla käytössä “tuo mitä haluat “ -periaate ja toin itse pöytään inkivääriset porkkanaskonssit sekä paprikaisen levitteen.

Nämä skonssit on tehty tervellisemmiksi ja täyttäviksi eri jauhojen ja siementen avulla, ja niissä on aivan eri koostumus kuin perinteisessä sämpylässä!

DSC_0347.jpg
DSC_0356.jpg

Skonssien seuraksi sopii mainiosti paprikalevite. Teen paljon kokeiluja eri levitteiden, dippien ja leivänpäällisten kanssa, sillä alan kyllästyä perinteiseen hummukseen (KYLLÄ). Syy tähän on myös se, että osa kavereistani on herkkiä esimerkiksi FODMAP -ruokavaliossa välteltäville palkokasveille, pavuille ja herneille. Monet vegaanit myös kamppailevat saman kanssa - kikhernepohjainen hummus ei siis ole paras vaihtoehto näiden ongelmien kanssa kärsiville.

Olin itse vegaaniksi siirtyessäni hieman herkkä pavuille ja herneille, tai ainakin luulin olevani, mutta jatkoin niiden pikkuhiljaista lisäämistä ruokavaliooni. Ne ovat nimittäin erinomainen kuidun ja proteiinin lähde ja lisäksi todella helppo ruoka-aine käsitellä. Pavut ja herneet tulee aina liottaa ja keittää mikäli niitä ostaa raakana, mutta ostankin itse aina esikeittettyjä, liemessä olevia versioita. Ymmärrän kuitenkin niiden silti oikeasti olevan vaikeita joidenkin vatsoille, ja tämä levite onkin hummusmainen mutta ei sisällä perinteisesti käytettyjä kikherneitä! Koostumus on myös samettinen.

IMG_5518_Facetune_30-09-2018-10-45-06.jpg
DSC_0322.jpg

RESEPTI

Inkivääri-porkkanaskonssit

Valmistusaika yhteensä 50 min | Valmisteluaika 10 min | Paistoaika 40 min |

Ainesosat:

 • 2 raastettua porkkana

 • 1 rkl (noin 2 cm) raastettua inkivääriä

 • 2dl ruisjauhoja

 • 3dl vehnäjauhoja

 • 1dl kaurahiutaleita (tai -leseitä)

 • 4 dl kasvimaitoa (käytin kauramaitoa)

 • 2tl suolaa

 • 0,5 dl öljyä

 • 1 rkl pellavansiemeniä

Ohjeet:

 1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. 

 2. Raasta porkkana ja inkivääri kulhoon.

 3. Sekoita kuivat aineet yhteen toisessa kulhossa ja lisää joukkoon raasteet, kasvimaito ja öljy. Sekoita kaikki kauhalla tasaiseksi massaksi.

 4. Jätä taikina kohoamaan hetkeksi.

 5. Kauho taikinasta kahdella isolla lusikalla pellille kasoja, tein itse kahdeksan isoa kasaa. Taikina on melko kosteaa, mutta yritä tehdä mahdollisimman tiiviitä palloja.

 6. Paista 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kokeile puutikulla jääkö siihen taikinaa tökätessä ja mikäli ei, ota skonssit pois. Mielummin jätä skonssit kuitenkin hieman pehmoisiksi kuin paista niitä kuiviksi asti.

DSC_0338.jpg

Paprikalevite

Valmistusaika 10 min

Ainesosat:

 • 1/2 paprika

 • 1 dl soijajauhoa

 • 1 rkl auringonkukansiemeniä

 • 0,5 dl öljyä

 • 0,5 dl vettä (tarvittaessa enemmän)

 • 1 rkl suolaa

 • 1 rkl sitruunan mehua

 • ripaus pippuria

Ohjeet:

 1. Liota auringonkukansiemeniä vedessä

 2. Mittaa muut ainekset blenderiin ja soseuta. Lisää pehmenneet siemenet joukkoon ja mikäli seos on liian paksua makuusi, voit lisätä joukkoon vettä.

Brunssissa mukana skonssien lisäksi oli AIVAN JÄÄTÄVÄN IHANIA vegaanisia pannukakkuja, joiden päälle laitoimme Oatlyn vaniljakastiketta, pensasmustikoita, banaania, vadelmahilloa ja Alpron soijajogurttia. Uunissa lämmitetyt avocadoleivät olivat myös varma valinta, niinkuin ihanat vihersmoothiet tyrnimarjoilla, kookoshiutaleilla ja cashewpähkinöillä. Eipä tarvinnut muuta syödäkään useaan tuntiin tämän brunssin jälkeen… HUH!

DSC_0357.jpg
DSC_0326 (1).jpg

Päivän anekdootti

Luulet tietäväsi mitä matka voi tarjota, mutta itseasiassa, juuri sitä et tiedä.

Mia Kankimäki; Naiset, joita ajattelen öisin.